Kedves Kollegina/Kollega!

 

Semmelweis Ignác a világon a legismertebb magyar orvos, az anyák megmentője, a világ tíz legnagyobb orvosa közé tartozik. A klinikai infektológia és epidemiológia megteremtője.

Születésének 200. évfordulójáról – az országos programok mellett – e jeles esemény alkalmából a Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet, több egyetemi klinika és budapesti kórház munkatársának részvételével továbbképzést rendez, melynek egyik állomása a 2018. október 12.-én rendezendő Semmelweis nyomdokain: Nőgyógyászati és szülészeti fertőzések klinikuma, mikrobiológiai gyorsdiagnosztikája, célzott antibiotikus kezelése és megelőzése című továbbképző tanfolyam.

A tanfolyamon előadó orvosok legszebb kötelességüknek érzik, hogy a nagyhírű előd szellemi örökségét, útmutatásait közel két évszázados távlatból a kor kihívásainak, ismereteinek megfelelően tartsák meg.

Ezért szíves figyelmébe ajánljuk és tisztelettel meghívjuk a „Nőgyógyászati és szülészeti fertőzések klinikuma, mikrobiológiai gyorsdiagnosztikája, célzott antibiotikus kezelése és megelőzése” c. szintentartó és továbbképző tanfolyamra.

 

Évek óta követjük a kongresszusok és továbbképzők programját és ez a téma ilyen szerkezetben és felfogásban valamiért mindig periférikusan jelenik meg, vagy kimarad, holott a maga komplexitásával igen jelentős mindennapos orvosi, ápolói és szakasszisztensi feladat, diagnosztikai és terápiás tevékenység.

A nőgyógyászati és szülészeti fertőzések a nem járványos fertőzések között az urogenitális fertőzéseken belül a 2. helyet foglalják el, s a mikrobiológiai diagnosztikai laboratóriumok vizsgálati anyagának több mint 20%-át adják e fertőzések bakteriológiai tenyésztései.

A kórokozók a valódi sejtfallal nem rendelkező baktérium fertőzések esetében csak molekuláris diagnosztikai módszerekkel (pl. polimeráz lánncreakció, PCR), a sejtfallal rendelkezőknél tenyésztéssel mutatható ki és identifikálható, az antibiotikum érzékenység/rezisztencia meghatározáshoz pedig kell a kitenyészett kórokozó szintenyészete. A fertőzések kezeléséhez/gyógyításához pedig ismerni kell az antimikróbás és tüneti kezelés gyógyszeres lehetőségeit.

A nőgyógyászati és szülészeti fertőzések pontos diagnózisának megállapításához rendkívüli mértékben egymásra van utalva a kezelő orvos és a klinikai mikrobiológus, a betegápoló és a laboratóriumi asszisztens, mert szobahőmérsékleten állandóan változó anyagból (húgycső-, cervix-, hüvelyváladék, lochia, újszülött liquor, gyomos aspiratum, stb) néha hurokdarabból, kell kimutatni a kórokozót számos eszközrendszer segítségével, s ha a folyamatba egyetlen hiba csúszik, az téves diagnózishoz és helytelen kezeléshez vezethet. Genitális sepsis esetén hemokultúra szükséges a helyes diagnózis megállapításához.

A kezelőorvos számára sok esetben probléma a mikrobiológiai lelet értelmezése és a megfelelő antibiotikum kiválasztása, különösen, ha a betegnek más problémája is van, pl. anyagcsere betegségtől szenved, terhes vagy vesefunkciós zavarai vannak, vagy koraszülött újszülött. Ezért gondoltuk, hogy olyan továbbképző tematikát állítunk össze és mutatunk be, amely együtt tárgyalja a nőgyógyászati és szülészeti fertőzések klinikumát, mikrobiológiáját és terápiáját.

Azt is tapasztaljuk, hogy a mikrobiológiai eszközrendszerek egyes elemeit és azok pontos, szakszerű használatát az orvosok és ápolók alig, vagy nagyon felületesen ismerik. A mikrobiológiai diagnosztikai személyzet esetében a helyzet lényegesen jobb, de ott is nagy különbségek vannak az egyes laboratóriumok között. A kifejezetten nőgyógyászati és szülészeti fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek ismerete is hagy kívánnivalókat.

Ezért gondoltuk, hogy olyan továbbképző eszköz-, anyag-, és gyógyszer-bemutatást is kellene szervezni a tudományos programhoz, mely bemutatja az anyagok, eszközök és műszerek teljes arzenálját a mikrobiológiai minta vételének előkészítésétől a mintavételen, tároláson, szállításon, tenyésztésen, identifikáláson és antibiotikum érzékenységi vizsgálaton, valamint a leletkészítésen és validáláson át az elektronikus leletkiadásig. Ugyanakkor ismertetné mind az antimikróbás mind tüneti kezelés lehetőségeit is.

 

Úgy gondoljuk, hogy a Semmelweis Év alkalmából különös jelentőséget kapnak a fertőzésekkel kapcsolatos tudományos és továbbképző rendezvények, mivel közel két évszázados folyamatos küzdelem ellenére sem sikerült a fertőzéseket teljesen felszámolni, sőt az orvostudomány fejlődésének nem kívánatos mellékhatásaként a kórházi és inplantatum fertőzések gyakoribbá váltak. Szerencsére a fertőzések kezeléséhez és gyógyításához megvannak a szükséges eszközök és gyógyszerek, ezért a fatális kimenetelek jelentősen csökkenthetők, ha tudjuk, hogy a korszerű diagnosztikai eszközöket hogyan kell szakszerűen alkalmazni, a tüneti és célzott antibiotikus kezelést mikor és hogyan kell végezni.

A program végrehajtásához olyan kiváló előadókat sikerült megnyerni, akik a témában kiemelkedően járatosak és elismertek.

 

Nagy örömünkre szolgálna, ha Kollegina/Kollega részt venne a tanfolyamon.

 

Budapest, 2018-09-19.

 

 

Szívélyes üdvözlettel:

                                               Dr. Rozgonyi Ferenc professor emeritus

                                               Dr. Vásárhelyi Barna egyetemi tanár

Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet

                                              

SE-TK/2018.II./00183 szám alatt szakképesítés szerint 16-16 pontra akkreditált, szabadon választható, szinten tartó és továbbképző tanfolyam

Időpont:

  1. október 12. (péntek)

Helyszíne:

Budapest, VIII. kerület, Nagyvárad tér 4.

Semmelweis Egyetem, NET épület XXI. emelet, Johan Béla előadóterem

 

Tudományos szervezők:

Dr. Rozgonyi Ferenc professor emeritus

az MTA doktora

E-mail: rozgonyi.ferenc@med.semmelweis-univ.hu

Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet

 

Dr. Vásárhelyi Barna egyetemi tanár

az MTA doktora

E-mail: vasarhelyi.barna@med.semmelweis-univ.hu

Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet

 

Általános szervező:

Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet

Dr. Rozgonyi Ferenc professor emeritus

E-mail: rozgonyi.ferenc@med.semmelweis-univ.hu

Telefon: +36-20-825-88-48

 

Szakképesítések, amelyekhez szakma szerinti pontszámként elszámolható: 1. bőr-, nemibetegségek és kozmetológia, 2. gyermeknőgyógyászat, 3. háziorvostan, 4. infektológia,5. intensív terápia,6. klinikai genetika, 7. klinikai mikrobiológus,8. mykológia, 9. orvos (szakirányú szakképesítés nélkül), 10. orvosi laboratóriumi vizsgálatok, 10. orvosi mikrobiológia, 11. szülészet-nőgyógyászat, 12. urológia, 13. kórházhygiéne, 14. klinikai gyógyszerész, 15. szakasszisztens, 16. szakápoló, 17. szakgondozó,18. védőnő

Térkép

PROGRAM

 

Semmelweis nyomdokain-2: Nőgyógyászati-szülészeti fertőzések klinikuma, mikrobiológiai gyors-diagnosztikája, célzott antimikróbás kezelése és megelőzése: 1. Bakteriális fertőzések

 

MIKROBIOLÓGIAI GYORSDIAGNOSZTIKA ELŐADÁS SOROZAT XII.

 

A  SE-TK/2018.II/00183. szám alatt szakképesítésenként 16-16 pontos akkreditálált szabadon választható, szinten tartó továbbképző és rezidens tanfolyam

  1. október 12. (péntek)

 

Helyszíne:

Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet

1089 Budapest, Nagyvárad tér 4.

 

Tudományos szervezők:

Dr. Rozgonyi Ferenc Professor Emeritus, az MTA doktora

Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet, Budapest

 

Dr.Vásárhelyi Barna, az MTA doktora, egyetemi tanár,

Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet, Budapest

 

 

 

Általános szervező:

Dr. Rozgonyi Ferenc Professor Emeritus

Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet

E-mail: rozgonyi.ferenc@med.semmelweis-univ.hu

Telefon: +36-20-825-88-48

 

Szakképesítések, melyekhez a kreditpontok elszámolhatók:

  1. szülészet-nőgyógyászat, 2. bőr-, nemibetegségek és kozmetológia, 3. gyermeknőgyógyászat, 4. háziorvostan, 5. infektológia, 6. intenzív terápia, 7. klinikai genetika, 8. klinikai mikrobiológus, 9.mykológia, orvos (szakirányú szakképesítés nélkül), 11. orvosi laboratóriumi vizsgálatok, 12. orvosi mikrobiológia, 13. kórházhygiénikus, 14. szakasszisztens, 15. szakápolók

                                                                    PROGRAM

8:00-8:45:            Regisztráció

 

8:45-9:00:            Megnyitó: A tanfolyam célja és jelentősége

Dr. Vásárhelyi Barna, D.Sci., egyetemi tanár

Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet

 

9:00-9:30             Gondolatok a nagy magyar orvos, Semmelweis Ignác felfedezéséről, születésének 200. évfordulóján

Dr. Papp Zoltán, D.Sci., professor emeritus

Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika, Budapest

 

 

9:30-10.15           Nőgyógyászati és szülészeti fertőzések klinikai és társadalmi jelentősége

Dr. Rigó János, D.Sc, egyetemi tanár

Semmelweis Egyetem, I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 

10:15-10:45          A kézfertőtlenítés jelentősége a fertőzések megelőzésében:

                            Nőgyógyászati és szülészeti fertőzések leggyakoribb bakteriális kórokozói, a fertőzések pathomechanizmusa és pathogenezise

Dr. Rozgonyi Ferenc, D.Sci., professor emeritus

Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet

 

10:45-11:15          Valódi sejtfallal nem rendelkező baktériumok által okozott fertőzések: chlamydiasis, mycoplasmosis, ureaplasmosis klinikai jellegzetességei, diagnosztikája és antibiotikus kezelése

Dr. Újházy András, PhD, egyetemi adjunktus

Semmelweis Egyetem, I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 

11:15-11:45           A  candidiasis és trichomoniasis klinikai jellegzetességei,   diagnosztikája és   antimikróbás kezelése

Dr. Melczer Zsolt, PhD, egyetemi docens

Semmelweis Egyetem, II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 

 

11:45-12:00         Chlamydiasis molekuláris pathogenesise

                             Dr. Rozgonyi Ferenc, D.Sci., professor emeritus

Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet

 

12:00-12:45 Gyermekágyi láz, különös tekintettel a Streptococcus agalactiae-ra   (group B Streptococcus), és a Gram-negatív fertőzések klinikai jellegzetességei,  diagnosztikája, antibiotikus és komlex  kezelése

Dr. Sziller István, PhD, osztályvezető főorvos

Szent Imre Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Oszt., Budapest

 

12:45-13:15          Gyermekágyi láz: mastitisek klinikai jellegzetességei, diagnosztikája, antibiotikus és komplex kezelése

Dr. Ács Nándor, PhD, egyetemi tanár

Semmelweis Egyetem, II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 

13:15-13:45          Staphylococcus aureus enterotoxinjainak és toxikus shock szindróma toxinjának mikrobiológiai és klinikai jellegzetességei

                           Dr. Rozgonyi Ferenc, D.Sci., professor emeritus

Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet

 

13:45-14:30:        Ebédszünet

 

 

14:30-15:15:         Spontán koraszülések infekciós háttere.

Dr. Paulin Ferenc, PhD, professor emeritus

Semmelweis Egyetem, II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

 

 

15:15-15:45         Fertőzések iránti fogékonyság egyéni genetikai és környezeti tényezői

Dr. Jeney Csaba, PhD, egyetemi docens

Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézet

 

15:45-16:00         Kávészünet

 

 

16:00-16:30         Az újraéledő syphilis és gonorrhoea klinikai jellegzetességei, diagnosztikája és antibiotikus kezelése

Dr. Marschalkó Márta, D.Sc, egyetemi tanár

Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika

 

 

16:30-17:15:        A gonorrhoea, a valódi sejtfallal nem rendelkező bakteriális fertőzések és a syphilis korszerű mikrobiológiai és szerológiai diagnosztikája.

Dr. Ostorházi Eszter, PhD, egyetemi docens

Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézet

 

17:15-17:45         Nem STD nőgyógyászati és szülészeti fertőzések mikrobiológiai  diagnosztikája és a leletek  értelmezése

Dr. Kristóf Katalin, PhD, egyetemi docens

Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet

 

 

16:45-17:00:        Tesztvizsga

 

Tudományos Információ

Dr. Rozgonyi Ferenc Professor Emeritus

Tel.: +36 20 8258 848

+36 30 982 83 82

E-mail.: rozgonyi.ferenc@med.semmelweis-univ.hu