Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves Kollégák!

 

Immáron hagyomány, hogy minden év őszén Gyulán, mégpedig a Gyulai Törvényszék épületében és támogatásával rendezzük meg a „Polgári és büntetőjogi felelősség az egészségügyi gyakorlatban“ elnevezésű tudományos konferenciát.

A rendezvényre 2023-ben ismét a Békés Vármegyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház Szülészeti osztálya, a Gyulai Törvényszék és a Szegedi Tudományegyetem, ÁOK, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája közös szervezésében kerül sor.

 

A következő, és jelenlegi szervezés alatt álló VI. rendezvény számomra különösen emblematikus. Az eddigi fórumok megálmodója és egyik szervező motorja, Bártfai Professzor Úr átadta a szervezési feladatokat és a stafétabotot nekem. A megkapott feladat nem könnyű, hiszen nem kérdéses, hogy az eddigi magas színvonalon rendezett rendezvényt folytatni kell. Folytatni legalább az elkezdett színvonalon. Mindent megteszünk Dr. Bagdi Árpád Úrral együtt, hogy a korábbiakhoz hasonlóan érdekes, akár vitákat kiváltó, de mindenképpen a haladást és jobbítást elősegítő tudományos fórumot hozzunk létre. Ehhez a gyakorlatban (orvosi és jogi) járatos szakembereket kérünk fel előadóként.

Célunk ezzel a rendezvénysorozattal mindenképpen az, hogy a mérleg két oldalán szereplőket közelebb hozzuk egymáshoz, a betegellátás jobbítása érdekében. A rendezvényen mindkét oldal – jog és betegellátás – tapasztalatokat gyűjthet és adhat át a másik félnek. Ez pedig mindenképpen a haladást szolgálja.

A rendezvény helyszíne Gyula városa pedig kiváló lehetőségeket nyújt a tudományos programok mellett a szabadidő hasznos eltöltéséhez is. Mindenkit nagy szeretettel árunk a 2023-as rendezvényünkön.

 
Prof. Dr. Németh Gábor PhD

tanszékvezető egyetemi tanár,

SZTE, SZAKK, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika,

SZTE ÁOK, Általános, Szak-és továbbképzési dékánhelyettes

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kedves Kollégák!

Mára már tradícióvá vált, hogy a Gyulai Törvényszék évente igazságügyi konferenciát és akkreditált továbbképzést szervez Gyulán.

Az „VI. Polgári és büntetőjogi felelősség az egészségügyi gyakorlatban” elnevezésű konferencia 2023. november 16. napján a Gyulai Törvényszék épületében kerül megrendezésre, amelyre ezúton is invitálunk minden érdeklődőt.

A korábbi rendezvényeink során az orvos és jogász társadalom tagjai között egy építő jellegű párbeszéd kezdődött el. Az eddigi konferenciák tapasztalatai tükrében nem vitás, hogy a két hivatás gyakorlóinak munkája számos ponton találkozik akár egyik, akár másik oldalról szemléljük. Az orvosok igazságügyi szakértőként kapcsolódnak az igazságszolgáltatáshoz, tudásuk és szakmai tapasztalatuk révén segítik a bíróságok ítélkezési tevékenységét, míg a másik oldalról az orvosi tevékenységgel együtt járó hatalmas felelősségnek számos büntetőjogi és polgári jogi vetülete adódhat. Az előadások során szaktekintélynek számító, gyakorló hazai jogászok és orvosszakértők igyekeznek rávilágítani a két hivatás gyakorlása során érvényesülő sajátos aspektusokra, és érthető elemzését adják a felelősségi kérdéseknek.

A konferencia színvonalához méltó helyszínt biztosít a Gyulai Törvényszék művészettörténeti szempontból is értékes, gyönyörű épülete, valamint Gyula turisztikai látványosságokban gazdag városa, mely a szakmai előadások mellett számos fakultatív programok megvalósítására is nagyszerű lehetőséget teremt.

Rendezvényünkre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

dr. Bagdi Árpád Gyula

a Kongresszus társelnöke

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kedves Kollégák!

Köszöntöm Önöket a Békés Vármegyei Központi Kórház nevében! Néhány évvel ezelőtt hagyományteremtő jelleggel álmodta és szervezte meg kollégám, dr. Párducz László PhD az orvos jogász közös szakmai tudományos gondolkodás platformját, amelynek továbbépítésében dr. Bagdi Árpád a Gyulai Törvényszék elnökének személyében támogatóra lelt.

A rendezvény immár 6. alkalommal nagy érdeklőssel került megrendezésre és a párbeszéd a két szakma között nemcsak ezeknek a konferenciáknak a megvalósulására korlátozódik, hanem a mindennapi életben is megtalálják egymást a kollégák. Minden évben más-más téma kerül a konferencia fókuszába, ebben az évben ez a prénatális diagnosztika és a hálapénz.

Reményeim szerint a konferencia és továbbképzés egyaránt szolgálja az érintett szakemberek eszmecseréjét, vitáját, valamint az igazságügyi orvosszakértők továbbképzését, ismereteinek bővítését. A tudományos ülésen lehetőség nyílik egymás véleményének megismerésére, és magas szintű szakmai konzultációra a bírák, az ügyvédek és az orvosok között. A kongresszus patinás helyszíne, mely a Gyulai Törvényszék impozáns épülete és Gyula fürdőváros kiváló adottságai egyaránt szolgálják a sikeres konferenciát és a  szabadidő tartalmas eltöltését.

 

Dr. Becsei László

főigazgató főorvos

Békés Vármegyei Központi Kórház

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kedves Kollégák!

Sok szeretettel köszöntöm Önöket Gyula Város Önkormányzata nevében a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság XLII. Kongresszusán!

Igen nagy öröm és elismerés mindannyiunk számára, hogy 2011-es gyulai önálló társasággá alakulása óta gyakorlatilag hazajár városunkba e nagy múltú szakmai szervezet, hiszen 2014-ben, 2016-ban, 2018-ban és 2021-ben is városunkat választották szakmai szimpóziumuk helyszínéül. Ez a helyszínválasztás arra is rávilágít, hogy Gyula egészen különleges város. Magyarországon ugyanis Gyula az egyetlen nem megyeszékhely település, amely a megyei igazságszolgáltatásnak és a megyei egészségügynek egyaránt központja.

A mostani kongresszus folytatja a korábban megkezdett hagyományt: az orvos szakma és a bíróságon dolgozó kollégák szakmai párbeszéde segítségével világít rá az interdiszciplináris megközelítés gyakorlati hasznára, a két gyulai eseményt pedig a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság éves összejövetele teljessé, melyet Békéscsabán, a Békés Vármegyei Kormányhivatal Beliczey-termében rendeznek meg.

Gyula – tudásközponti szerepe mellett – leginkább turisztikai adottságairól ismert, így egy ilyen nagyszabású szakmai program számára ideális helyszínnek tekinthető. Erről reményeim szerint Önök is meggyőződhetnek majd a rendezvény sűrű szakmai programja mellett is, ha ellátogatnak a várba, a 2018-ban Európa 40 legjobb kiállítóhelye közé beválasztott Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontba, az újabb sikeres szezont maga mögött tudó Gyulai Várfürdőbe és az AquaPalotába, az Erkel Ferenc Emlékházba vagy a 2014-re megújult, a Kohán Képtárnak és Vigadónak is helyet biztosító, Göndöcs-kertbe.

Az utóbbi években világszerte előtérbe kerültek azok az úti célok, melyek nem egyetlen attrakcióra épülnek. Gyula a magyarországi turisztikai központok között az egyik legsokszínűbb, amit a mostani hétvégén igyekszünk kulturális kínálatunk minél teljesebb körű bemutatásával Önöknek is bizonyítani. Őszintén remélem, hogy a mostani rövid ízelítő után kedvet kapnak ahhoz, hogy később családjukkal, barátaikkal is felkeressék majd Gyulát!

Ez úton kívánok sikeres tanácskozást, eredményes szakmai munkát és kellemes, tartalmas időtöltést mindannyiuknak! Érezzék jól magukat nálunk!

 

DR. GÖRGÉNYI ERNŐ
Gyula város polgármestere

A kongresszus védnökei:

Fővédnökök:

Prof. Dr. Ács Nándor
A Magyar Nőorvos Társaság elnöke

dr. Bagdi Árpád Gyula
A Gyulai Törvényszék elnöke

 

Helyi védnökök:

Dr. Görgényi Ernő
Gyula város polgármestere
Dr. Becsei László
Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgató főorvosa

 

 

Tudományos és szervező bizottság tagjai

Prof. Dr. Németh Gábor PhD

tanszékvezető egyetemi tanár,

SZTE, SZAKK, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika,

SZTE ÁOK, Általános, Szak-és továbbképzési dékánhelyettes

 

Dr. Párducz László PhD. c. egyetemi docens
osztályvezető főorvos, Békés Vármegyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály

 

 

A konferencia témái:

-Az orvos büntetőjogi felelőssége
The doctor’s criminal liability
-Az igazságügyi orvos szakértő felelőssége és szerepe
The forensic doctor’s role and liability
-Az egészségügyi szakdolgozók érintettsége felelősség biztosítási perekben
The healthcare professionals in insurance lawsuits
-Erőszakos nemi közösülés – az orvos szakértő szerepe
Violent sexual intercourse – the role of the forensic doctor (as an expert)
-Az orvosi látlelet szexuális bűncselekmények kapcsán
The medical constat in connection with sexual crimes
-Bioetika – az asszisztált reprodukció jogi vonatkozásai

 

Helyszín:

Gyulai Törvényszék

Cím:
5700 Gyula, Béke sugárút 38.
Központi telefonszám:
+36-66/562-220
Telefax:
+36-66/463-037
E-mail cím:
birosag@gyulait.birosag.hu

 

REGISZTRÁCIÓ

A tudományos program és az összes kísérő rendezvény kizárólag a regisztrációban kapott névkitűzővel látogatható, melyhez szíves megértésüket kérjük.

Regisztrációs díjak 2023. november 10-ig történő befizetéssel 2023. november 10. után történő befizetéssel
Résztvevő orvos, jogász 18.000.-Ft 20.000.-Ft
Rezidensek, hallgatók, nyugdíjasok 10.000.-Ft 10.000.-Ft
Kísérő 10.000.-Ft 10.000.-Ft

A résztvevők regisztrációs díja tartalmazza:tudományos programon való
részvételt, programfüzetet, kávészüneti ellátást, szendvicsebédet, az igazolást a részvételről.

A résztvevő orvos regisztrációs díja tartalmazza az esti állófogadást is.

 

Más résztvevők számára az esti állófogadás díja: 8000 Ft.

A részvétel vacsorajegy felmutatásával lehetséges.

Online RegisztrációSzállások

Tervezett program

Polgári és büntetőjogi felelősség az egészségügyi gyakorlatban 

konferencia és akkreditált továbbképzés

 

2023. november 16.

 

Gyulai Törvényszék Díszterem

 

 

2023. november 16.
08:30 – 09:00 Regisztráció
09:00 – 09:10 Megnyitó

Dr. Bagdi Árpád Gyula elnök, Gyulai Törvényszék

Prof. Dr. Németh Gábor tanszékvezető, SZTE Szül. Nőgyógy. Klinika

Dr. Görgényi Ernő  – Gyula város polgármestere

Dr. Becsei László a Békés Megyei Központi Kórház Főigazgató Főorvosa c. egyetemi tanár

Prof. em. Dr. Bártfai György a Diczfalusy Alapítvány elnöke

I. szekcióüléselnökök:

Dr. Bagdi Árpád Gyula, elnök, Gyulai Törvényszék
Prof. Dr. Németh Gábor tanszékvezető, SZTE Szül. Nőgyógy. Klinika

09:10 – 09:40 Betegjogok a Polgári Törvénykönyv tükrében
Dr. Telegdy Gergely ítélőtáblai bíró, Szegedi Ítélőtábla
09:40 – 10:00 A prénatális ultrahang-szűrővizsgálatok jogi aspektusai
Dr. Tóth Zoltán – Professor Emeritus Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Szülészeti és Nőgyógyászati Intézet 
10:00 – 10:30 Prenatális diagnosztika és kártérítés. A bírósági gyakorlat jogi és orvosi tanulságai.

Dr. habil. Benke József PhD DSc
PTE – ÁJK Polgári Jogi Tanszék

10:30 – 11:00 A gyógyulási esélyről 30 percben
Dr. Döme Attila Zoltán
Kúria, tanácselnök
11:00 – 11:15 Kávészünet
II. szekcióüléselnökök:

Dr. Csepregi-Matus Éva, elnökhelyettes, Gyulai Törvényszék
Prof. Emeritus Papp Zoltán ,Semmelweis Egyetem

11:15 -11:45 A gyógyulási esély elvesztése miatti kártérítési felelősség
Dr. Bartóki Attila bírósági titkár, Gyulai Törvényszék
11:45 – 12:15 A gyógyulási esély elvesztés elv alkalmazásának dilemmája a kártérítési perben

Dr. Orbán Győző

szülészet-nőgyógyászat, háziorvostan igazságügyi szakértő. Fóti Egészségügyi Központ

12:15 – 13:00 Ebédszünet
III. szekcióüléselnökök:

dr. Melisné dr. Kovács Zsuzsanna, civilisztikai kollégiumvezető, Gyulai Törvényszék

Dr. Párducz László, osztályvezető főorvos, c.egyetemi docens

13:00 – 13:30 Szülészet-nőgyógyászati dokumentáció a szakértő szemszögéből 

Dr. Simon Gábor

PTE Igazságügyi orvostani intézet

13:30 – 14:00 Szakértői problémák a terheségi szűrővizsgálatok megítélése kapcsán
Dr. Simon Gábor
PTE Igazságügyi orvostani intézet
14:00 – 14:30 A hálapénz társadalmi és büntetőjogi megítélése, a jelenleg hatályos szabályozás
Dr. Csepregi-Matus Éva törvényszéki bíró, a Gyulai Törvényszék elnökhelyettese,
14:30 -14:45 Kávészünet
IV. szekcióüléselnökök:

Dr. Varga Magdolna, kollégiumvezető, Gyulai Törvényszék

Prof. Dr. Veszprémi Béla, PTE 

14:45 – 15:15 A 24. Hét után diagnosztizált súlyos fejlődési rendellenességek a hazai és az európai jogi környezet tükrében merre tovább? Eljött a változtatás ideje?
Dr. Keszthelyi Gábor szülész-nőgyógyász Rózsakert Medical Center
15:15 – 15:45 Az okozatosság jogi aspektusai a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésnél eseti döntések tükrében 

Dr. Virág Veronika

járásbírósági bíró, a Békési Járásbíróság elnöke

15:45 – 16:00 Tesztírás
17:30 –  Gálavacsora a Vigadóban

 

Záróvizsga (tesztkérdések) A kreditpontok megszérzéséhez szükséges

A kongresszus akkreditált tanfolyam is egyben, az Oftexen a tanfolyam PTE ÁOK/2023.II/00185-s kódszámon szerepel.

Megszerezhető kredit pontok száma: 7

Fakultatív programlehetőségek

 

Kiállítóhelyek:

Almásy-kastély állandó kiállítás: 3500 Ft/fő

Kedvezményes (diák,nyugdíjas): 2000 Ft/fő

Állandó kiállítás Gyulai: 1750 Ft/fő

Kedvezményes Gyulai: 1000 Ft/fő

Állandó kiállítás csoportos (15 főtől): 3400 Ft/fő

Csoportos kedvezményes: 1900 Ft/fő

Csoportos Gyulai: 1700 Ft/fő

Csoportos kedvezményes Gyulai: 950 Ft/fő

Toronykilátó: 500 Ft/fő

kedvezményes: 250 Ft/fő

Tárlatvezetés díja:10.500 Ft/alkalom/45 perc; 15.000 Ft/alaklom/45 perc- idegen nyelven (max.: 40-45 fő egy csoporton belül)

15.000 Ft/alkalom/80 perc

Gyertyafényes tárlatvezetés: 4.100 Ft/fő

Szabadulószobák: 2200 Ft/fő A kastélyban 2 témájú szabadulószoba működik, egyszerre maximum 5-6 fő tudja használni.

https://gyulaikastely.hu/szolgaltatasok/szabaduloszobak/

 

Időszaki kiállítás (Sisi): 2200 Ft/fő

Kedvezményes: 1500 Ft/fő

Csoportos: 2100 Ft/fő

Csoportos kedvezményes: 1400 Ft/fő

Tárlatvezetés díja: 600 Ft/fő

 

Kisvonatos városnézés:

a, Városnézés a Vigadótól indulva 16:00 órakor, érkezés 17:00 órakor a szálláshelyre (1600 Ft/ fő), ennek időtartama kb. 50 perc,

b, Városnézés idegenvezetővel, mely a Város 3 pontján megállva, leszállva bemutatja a várost, ennek időtartama 1,5 óra,

c, Kisvonattal városnézés és a Hústörténeti Múzeum megtekintése, kóstolóval egybekötve ( 1200 Ft/fő), valamint a Gyulai Pálinkamanufaktúra bemutatója és 4 fél pálinka kóstolása 2600 Ft/fő, ennek időtartama kb. 2 óra,

d, Erkel Ház bemutatása, tárlatvezetés keretében megismerhetik Erkel Ferenc életét és munkásságát, igény szerint közreműködik a Gyulai Vonósnégyes,

 

Séta Gyula történelmi belvárosában idegenvezető kíséretében (időtartama kb. 2 óra),

 

Fürdőzés a Gyulai Várfürdőben.

A kongresszus résztvevőinek  (kitűző felmutatásával) 50%-os kedvezménnyel vehetők igénybe:

Gyulai vár látogatása – nyitvatartás: 10.00-18.00

www.gyulavara.hu

Almásy-Kastély látogatóközpont – nyitvatartás: 10.00-18.00

www.gyulaikastely.hu

Erkel Ferenc Emlékház – nyitvatartás: 10.00-18.00

www.erkelemlekhaz.hu

A kongresszus résztvevőinek  (kitűző felmutatásával) 20%-os kedvezménnyel vehetők igénybe:

 

Gyulai Várfürdő – nyitvatartás: 8:00-19:00

www.varfurdo.hu

jegyárak

A tanfolyamon résztvevők a témához kapcsolódó poszterek bemutatására jelentkezhetnek.
A tanfolyamra a megadott témákat érintő poszterek címeit várjuk a parduczlaszlo@gmail.com e-mail címre.

Kérjük, hogy küldjék el a poszter címét, az előadók nevét, a levlezési e-mail címet és maximum 100 szavas összefoglalót.

Benyújtási határidő: október 15.

A poszter mérete: A0 (90×120 cm)

A poszterek elfogadásának alapfeltétele: a szerzők közül, legalább egy a kongresszus regisztrált résztvevője legyen.

 

A legjobb posztereket díjazzuk, bemutatási lehetőségként 2-3 dia elkészítését kérjük.

BEFIZETÉS

Előzetesen számlát céges támogatás esetén annak a cégnek küldünk, amely e-mail-en vagy levélben hivatalosan elküldi szándéknyilatkozatát a támogatás mértékéről. Regisztrációját akkor tekintjük véglegesnek, ha a regisztrációs díja bankszámlánkra vagy postai úton hozzánk beérkezik. Számlát csak a regisztrációs lapon jelzett címre tudunk kiállítani, befizetésének beérkezése után. A számla kiállítása után másik számlát küldeni, számlát korrigálni nem áll módunkban.

Kérjük, hogy a közlemény rovatban szíveskedjen feltüntetni nevét.

LEMONDÁS, VISSZAFIZETÉS

Regisztrációs díjának visszafizetése – annak elküldése után – 2023. október 15-ig 30%-os kötbérrel lehetséges. Ezután a kötbér 100%-os.

Szervező:

A Gyulai Kórház Szülészeti – Nőgyógyászati Osztályáért Alapítvány

Cím: 5700 Gyula, Semmelweis u. 1.

Adószám:18387995-1- 04

Békés Vármegyei Központi Kórház

Gyula Város Önkormányzata

BMKK Szülészeti Nőgyógyászati Osztály

Gyulai Törvényszék

Gyulai Kultúrális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Gyulakult

Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. és Tourinform iroda

 

 

 

Papp Zoltán professzor Baross utcai klinikaigazgatói nyugdíjazása (2007) után sem hagyta abba, hanem az általa alapított Maternity Magánklinikán folytatta a szülészet-nőgyógyászati ténykedését. Így több évtizedes szülészorvosi pályafutása során szerzett klinikai, innovatív vezetői, oktatói és kutatói gyakorlata, valamint pedagógusi öröksége és tapasztalata alapján az általa szerkesztett „A SZÜLÉSZET-NŐGYÓGYÁSZAT TANKÖNYVE” korábbi négy kiadását 2017-ben egyszerzős ÖTÖDIK KIADÁSSÁ dolgozta át. Az ezt követő HATODIK KIADÁS (2021) sikere is megerősítette a Semmelweis Kiadót abban a meggyőződésében, hogy a naprakész ismereteket didaktikusan rendszerező és értékelő, továbbá a követendő szemléletet adó tankönyvekre az internet és az egyéb elektronikus felületek gazdag választékának világában is nagy szükség van. Ezért döntött úgy, hogy a Szerzőt a HETEDIK KIADÁS elkészítésére is felkéri.

 

Papp Zoltán professzor a hatodik kiadás átdolgozásakor a korábbi hibák és elavult részek kigyomlálása után figyelembe vette a szülészet-Nőgyógyászatnak a 21. század első negyedében időtállónak ítélt eredményeit, megfűszerezve a legfrissebb genetikai felfedezések klinikai relevanciáival. A HETEDIK KIADÁS-t tankönyve utolsó kiadásának és szellemi hagyatékának tekinti, amely valószínűleg még sokáig bibliája lesz a magyar szülészet-nőgyógyászatnak, szolgálva a kiművelt magyar orvosi fogalmak és nyelvezet tiszteletben tartását, valamint az orvos- és egészségtudományban oktatók és hallgatók, valamint a szakorvosok gondolkodásmódját és igényes képzését.

A könyv a kiforrott lexikális tudás és gyakorlati tapasztalat, az emberi reprodukció feletti elkötelezett őrködés, valamint a várandós nők, illetve a nőbetegek iránt tanúsított alázat eleganciája.

Papp Zoltán professzor a szünetekben dedikálja könyvét:

A könyv bolti: ára 26.000 Ft.
A könyv a regisztrációs asztalnál kedvezményes áron megvásárolható. A Szerző a szünetekben kézséggel dedikálja a könyvét.